„Ciekawskie Babeczki” to przede wszystkim projekt edukacyjny w formie strony internetowej założonej na facebooku o tym samym tytule. Stanowi ona odzwierciedlenie pracy w zawodzie cukiernik oraz zaciekawienie społeczności szkolnej i lokalnej pracą uczniów na zajęciach dydaktycznych. Celem przedsięwzięcia jest p r e z e n t a c j a wyrobów cukierniczych, które powstały w ramach zajęć dydaktycznych
i zgodnie z jej tematem. Uczestnikami przedsięwzięcia są uczniowie w zawodzie cukiernik.
Co wyróżnia to przedsięwzięcie od innych? Jest wiele czynników, które przeszkadzają w prowadzeniu zajęć dydaktyczny, a na które czasem nie mamy wpływu, np. klimat po pandemiczny, sytuacja w Ukrainie, zmęczenie, przeciążenie, wycofanie, a także zaburzenia psychofizyczne. W dzisiejszych czasach młodziż bardzo szybko wycofuje się z podjętych działań, wstydzi się wychodzić z inicjatywą i jest nie odporna na krytykę, nawet konstruktywną. Budowanie na nowo relacji jest bardzo długie. Dlatego też na stronie „Ciekawskie Babeczki”, nie ma zdjęć uczniów są za to ich prace. Praca w mniejszych grupach zwiększa poczucie bezpieczeństwa i wywołuje odpowiedni stan aktywacji, to znaczy odpowiedni poziom: energii, koncentracji i pozytywnego nastawiania. Pozwala na i n d y w i d u a l i z u j ę działań edukacyjnych, co zapobiega wy k l u c z e n i u z grupy. Proces motywowania młodzieży jest jednak powolny, wymaga cierpliwości. Możliwość anonimowego prezentowania swoich wypieków sprzyja motywacji i rodzi współodpowiedzialności. Z moich obserwacji wynika, że gdy uczniowie się współodpowiedzialni za to, co dzieje się na zajęciach, poczują, że mają wpływ na proces twórczy, chcą w większym stopniu się zaangażować. Późniejsze pochwały (słowne na tle całej grupy/ klasy, pozytywne uwagi w dzienniku i oceny) dodatkowo wpływają na ich motywację. Specyfika zajęć praktycznych sprzyja przyjemnej atmosferze i budowaniu dobrych relacji. Organizacja kiermaszów, których celem jest pozyskania środków na drogie surowce czy sprzęty sprawia, że młodzież zaczyna widzieć sens w tym co robi. W ten sposób kształtuje się także ich funkcjonowanie w życiu po szkole.
Sposób finansowania:
- fotorelacja – koszt ponosi szkoła, ponieważ na zdjęciach wykonywane są wyroby objęte podstawą programową
przedsiębiorcza działalność z fotorelacją – koszt ponoszą uczestnicy przedsięwzięcia
Cele przedsięwzięcia:
- przyswajanie nowej wiedzy i umiejętności – wykonywanie wyrobów cukierniczych trwałych i nietrwałych zgodnie z podstawą programową w trzyletnim cyklu kształcenia
- nauka w rzeczywistych warunkach pracy – działanie n i e m a c h a r a k t e r u
- k o m e r c y j n e g o, sporadyczne kiermasze, wypieki na zamówienie mają na celu przygotowanie młodzieży do pracy w zawodzie, głównie chodzi o przygotowanie ich do egzaminu potwierdzającego kwalifikację, a w drugiej kolejności o realizację wymagań tj. konfekcjonowania wyrobów cukierniczych oraz rozliczenie sprzedaży
- właściwe stosowanie maszyn i urządzeń oraz drobnego sprzętu cukierniczego – kształtowanie umiejętności organizacji stanowiska pracy zgodnie z recepturą oraz użytkowanie maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu zgodnie z przeznaczeniem i zasadami BHP
- magazynowanie wyrobów gotowych – konfekcjowanie wyrobów cukierniczych, czyli ich porcjowanie i pakowanie jest usługą magazynową, której elementem jest też projektowanie i samodzielne wykonywanie opakowań
- wykonywanie wyrobów cukierniczych z wykluczeniem surowców powodujących alergie i nietolerancje pokarmowe, np. bez glutenu, bez laktozy, bez cukru
- tworzenie elementów dekoracyjnych z wykorzystaniem surowców i sprzętów trudnodostępnych przez szkołę, np. izomalt, kwas winowy, liofilizowane owoce, formy silikonowe do izomaltu, masy karmelowej czy masy czekoladowej
- współpraca z internatem ZS6 – polega na sprzedaży wyrobów cukierniczych, które pozostają z zajęć dydaktycznych zazwyczaj w poniedziałki oraz rozliczeniu sprzedaży
- kształtowanie przynależności do grupy / klasy / społeczności szkolnej
- zwiększenie motywacji młodzieży do działania
- budowanie samooceny i współodpowiedzialności na każdym etapie nauki
- pokonywanie własnych barier
Czas realizacji: rok szkolny 2024/2025
Ewaluacja: o b s e r w a c j a m ł o d z i e ż y czyniona poprzez bezpośredni ich udział w działaniach podejmowanych w ramach przedsięwzięcia oraz w y w i a d y g r u p o w e na podstawie ukierunkowanych rozmów z młodzieżą
Przewidywane efekty:
- uczniowie:
- kształtowanie relacji międzyludzkich
- podniesienie poczucia własnej wartości
- umiejętność radzenia sobie ze stresem, sukcesem i porażką
- zwiększenie odpowiedzialności za przydzielone zadanie
- efektywniejsze przygotowanie do egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie
- szkoła:
- promocja zawodu cukiernik
- promocja szkoły poprzez organizację ciekawych przedsięwzięć wspomagających rozwój ucznia
3.nauczyciel:
- zdobycie nowych doświadczeń i realizacja swoich zainteresowań
- poznanie uczniów, ich możliwości i osobowości
- lepsze rozumienie młodzieży
- kształtowanie umiejętności wychodzenia naprzeciw oczekiwaniom uczniów
ZS nr 6 Ełk
Komentarze
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu i w żaden sposób nie odzwierciedlają poglądów prezentowanych przez właścicieli i administratorów serwisu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.